Bugün herhangi bir iş arama sitesine girip, mesleğinizi yazıp arattığınızda, neredeyse her iş ilanında ilk olarak İngilizce bilmeniz beklenir. İkinci sıradaysa başvurulan işin niteliğine göre, kullanacağınız belli başlı programları iyi seviyede biliyor olmanız beklenir. Mühendislik branşına göre aranan programlar değişir ama her mühendisin mutlaka bilmesi gerektiği düşünülen belli başlı programlar vardır. Bu yazıda bunlardan bahsedeceğim.
Öğrencilik hayatınızı bitirdiniz, mezun oldunuz, diplomanızı aldınız, iş arıyorsunuz. Herhangi biri size hala "Mutlaka Office programlarını bilmelisin." diye öğüt veriyorsa bunun 10-15 yıl öncesinin trendi olduğunu hatırlatmak isterim. Office programlarını profesyonel düzeyde kullanabiliyor olmanız gerekir. Özellikle Excel'i avucunuzun içi gibi bilmelisiniz. Bunları çoktan halletmiş olmanız hayatınızı çok kolaylaştırır. Ama bir sebeple hala eksiklerim var, geliştirmek istiyorum diyorsanız yararlanabileceğiniz kaynaklar şu şekilde:
Microsoft Office Eğitimleri
Excel Makro ve VBA Eğitimleri;
Üniversitede çok sevdiğim bir hocamın öğüdünü sizlerle paylaşmak istiyorum. 1 çizim programını,1 programlama dilini ve MATLAB'ı mutlaka kullanabilir ol. Buradan hareketle önce çizim programlarına bakalım.
Autocad/Solidworks/Catia
En sık kullanılan ve genelde ilk öğrenilenle başlayalım. AutoCAD, ABD merkezli Autodesk firması tarafından üretilen, bilgisayar destekli teknik çizim ve tasarım programıdır.
AutoCAD öğrenmek için yararlanabileceğiniz kaynaklar;
SolidWorks, bilgisayar destekli 3 boyutlu katı modelleme ve tasarım (3D CAD) yazılımıdır. En yaygın kullanılan 3 boyutlu modelleme yazılımı diyebiliriz. Genelde AutoCAD kullananlar 2 boyuttan 3 boyuta SolidWorks ile geçerler.
SolidWorks öğrenmek için yararlanabileceğiniz kaynaklar;
CATIA, kelime anlamı "Eşgüdümlü Üç Boyutlu Etkileşimli Uygulama" olan bir program. Böyle söylendiğinde pek bir şey anlamamanız gayet normal. Hem CAD ( bilgisayar destekli tasarım) hem de CAM (bilgisayar destekli imalat) ile tam uyumlu olan CATIA ,yalnızca bir çizim programı olmakla kalmaz, tasarımın başlangıcından üretim safhasına kadar her aşamasında kullanıcıya destek verir. Analiz yapabilme imkanı da verdiğinden mühendisler tarafından çokça kullanılır.
CATIA öğrenmek için yararlanabileceğiniz kaynaklar;
Programlama dilleri
JAVA
- BTK Akademi - JAVA İle Programlamaya Giriş
- BTK Akademi - İleri Seviye JAVA
- Yazılım Bilimi - JAVA Programlama
PYTHON
C#
SQL
- BTK Akademi - Her Yönüyle SQL Server
- Murat Yücedağ - 60 Videoda SQL
- BTK Akademi - Uygulamalarla SQL Öğreniyorum
Visual Basic
MATLAB
Matrislerle çalışan, teknik hesaplamalar ve problem çözümlerinde kullanılan, mühendislerin vazgeçilmez programıdır. Görüntü işleme, yapay sinir ağları, sayısal işaret işleme, optimizasyon, veri elde etme, veritabanı, filtre tasarımı gibi araçları ile mükemmel bir tasarım ve analiz ortamı sunar.
MATLAB Temel
Bunlar tüm mühendislik branşları için ortak olan programlardı. Bu yazıda mühendislerin bilmesi gereken bilgisayar programlarını bir araya getirerek mühendislik fakültesindeki öğrenci arkadaşlarıma ve benim gibi yeni mezunlara fayda sağlamayı amaçladım. Umarım keyifle okuduğunuz bir yazı olmuştur. Mühendis serisinin bir sonraki bölümünde görüşünceye dek bilimle kalın..
Paribu komisyon oranları için tıklayın: paribu komisyon oranları
YanıtlaSil